PRP BEHANDLING

PRP er forkortelse for Platelet Rich Plasma, og kalles også for Dracula-therapy, eller blodplate-rik-plasma på norsk. Fellesnevneren er at dette er en stamcelle-behandling med dine egne vekstfaktorer. Dette er behandlingen som mange av Hollywoods stjerner nå benytter for å beholde ungdommens glans. Hollywoodkjendis Angelina Jolie og Kim Kardashia er blant de som er store tilhengere av denne behandlingen!

Behandlingen brukes også mye innenfor ortopedi, tannkirurgi og idrettsmedisin i tillegg til det estetiske. Fra sports-medisin gikk det over i estetisk medisin og hud behandling. I de siste årene har det blitt brukt for PRP og Microneedling blitt brukt som medisinsk behandling av hårtap og håravfall. Behandlingen benyttes vanligvis på ansikt/hals, men kan også benyttes på andre deler av kroppen. Ideelt i forbindelse med arr, sår og strekkmerker.

For å forstå, hvordan det virker, så må vi først se på, hvilken rolle blodplatene (trombocyttene) har i forbindelse med en skade eller et traume. Når vi utsettes for en skade, så startes en kjedereaksjon, hvor blodplatene ofte er først fremme på skadestedet for å ta kontroll over situasjonen. Hvis skaden innebærer blødning, så vil blodplatene først sørge for at blødningen stanses (hemostase). Men det er ikke nok bare å stoppe blødningen, da det er viktig, at skaden behandles og repareres. Blodplatene deltar direkte eller indirekte i mobiliseringen av stoffer, signal molekyler og celler, som skal ta sig av de vitale delene av reparasjon og heling.

Normalt er konsentrasjonen av blodplater 150.000-400.000 blodplater per mikro liter, med et gjennomsnitt på ca. 200.000 blodplater/mkl.
Når blod sentrifugeres vil ca. 45% av volumen sette seg i bunnen. Dette utgjøres av de røde blodceller (Red Blood Cells, RBC). Ovenfor RBS finnes plasma, som utgjør ca. 55% av blodvolumet.

I plasma finner vi blodplatene, som nå finnes i en høyere konsentrasjon end tidligere, nemlig x1.8 i forhold til utgangspunkt.

Avhengig av hvilket utstyr som brukes og protokollen kan man behandle plasma ytterligere og få en høyere konsentrasjon av blodplater og da vil vi få en oppdeling av plasma i Platelet-Rich-Plasma (PRP) og Platelet-Poor-Plasma (PPP).

Avhengig av metode og protokoll, som anvendes, så kan man oppnå PRP konsentrasjoner, som er opp til 5 gange høyere end i vanlig blod.

Når man injisere en så høy konsentrasjon av “reparasjons/heling/vekst/collagen-stimulerende” celler i et mindre avgrenset område, så får vevet et kjempe boost, som er langt kraftigere end hva ikke traumatisert vev ellers ville få igjennom vanlige blod kapillærer.

Hva kan behandlingen gjøre for deg

 • Redusere linjer og rynker
 • Jevnere hudfarge
 • Redusere porer
 • Redusere arr
 • Regenerer huden
 • Får sår til å gro.
 • Stimulerer benvekst.
 • Forebygger hårtap og får hår til å vokse tilbake
 • Reduserer strekkmerker
 • Solskader i hud.
 • Poser under øyne

Hvordan foregår behandlingen

Dette er en helt naturlig behandling, da man bruker kundens eget blod. I blodet finner man blodplater. I disse blodplatene finner vi en rekke proteiner som fungerer som veksthormoner for kroppens celler og vev. Dvs at når vi kutter oss i huden så aktiviseres blodplatene slik at immunforsvaret starter å reparere skaden. Det er det samme skjer når vi bruker PRP-metoden. Dette gjør man ved at man tar en blodprøve med en mindre mengde med blod, som deretter sentrifugeres, slik at blodets egne vekst -/stamceller blir konsentrert og høstet ut. Deretter injiseres dette i de aktuelle områdene man ønsker å behandle. Dette er også en super forebyggende behandling. Det er alltid lettere å forebygge enn å reparere. For de som ønsker å kjenne minst mulig ubehag, kan man få lagt på en bedøvende krem på området som skal behandles. Bedøvelseskremen ligger da på huden i ca halv time. Selve behandlingen tar ca 30 min. Etter at man har fått injisert stamcellene/vekstfaktorene i de aktuelle behandlings-områdene, kan man om ønskelig brukes en micro-needling rulle over området, slik at det lages mikroskopiske hull i huden. Deretter tar man og masserer inn resterende mengde (ca 2 ml.) med stamceller/vekstfaktorer i overhuden, slik at overhuden også blir behandlet. Man kan kombinere behandlingen med flere av våre andre behandlinger på klinikken for å få et enda bedre resultat. Den mest vanlige, er å kombinere med fillere, da sitter filleren enda bedre og lenger enn vanlig. Behandlingen utføres av offentlig godkjent helsepersonell.

Hvilke prosesser skjer i forbindelse med behandlingen

PRP er en foryngende cellebehandling, som gjennom vekstfaktorer/stamceller i våre blodceller stimulerer hudens cellefornyelse, produksjon av collagen og elastin. Dette medfører til at huden får tilbake sin glød og fasthet. Behandlingsresultatet når sin topp etter ca. 3 mnd.


Passer behandlingen alle

Det er ingen former for allergiske reaksjoner, og alle kan behandles i alder 18 – 100 år, samt alle hudtyper. De eneste gruppene man ikke behandler er gravide og blødere.


Etter behandlingen

Etter behandlingen vil man være rød og litt hoven i det behandlede området. Rødheten forsvinner som regel i løpet av de første 24 timene, hevelse etter ca. 48 timer. Blåmerker kan oppstå, disse forsvinner i løpet av 7 til 14 dager. Her kan man bruke Arnica D30 i forkant og etterkant av behandlingen og Arncia salve i etterkant for å redusere faren for å få blåmerker. Man kan også bruke en krem som heter Hirudoidkrem i etterkant av behandlingen for å redusere blåmerker.


Hvor mange behandlinger/hyppighet

Det anbefales 1–3 behandlinger i året, for hudforbedring, avhengig av kundens utgangspunkt. Intervallene er 12 uker mellom behandlingene.


Langtids-effekten av behandlingen

Behandlings-effekten er langtidsvarende. Etter først å hatt et optimalt behandlings-opplegg hvor man har fått det ønskede resultat, trenger de fleste kun 1-2 behandlinger i året for å holde resultatene vedlike.


Bruk av medikamenter

Bruk av medikamenter i behandlingsperioden frarådes. Man kan til nød benytte paracet eller paralgin forte for å dempe evt smerte, og vi anbefaler å være forsiktig med NSAIDs (voltaren, brexidol, ibux osv) da disse medikamentene kan potensielt skade betennelsesprosessen. Bruk av kortison i injisert eller tablett form bør også unngås i behandlingsfasen.


PRP behandling av hårtap

 

 

 

PRP behandling mot hårtap, for gjenvekst og revitalisering av hår

 

PRP (platlet rich plasma = blodplateberiket plasma) er en proaktiv behandlingsmulighet for kvinner og menn som opplever håravfall og redusert hårkvalitet. Behandlingen går ut på å stimulere hårfolliklene til økt vekst og revitalisering av håret.

 

STAMCELLE BEHANDLING MED PRP

Bremser hårtap, gir ny vekst

Platelet-Rich Plasma er en ny metode for behandling av hårtap som

 • utsetter, bremser eller stanser begynnende hårtap
 • nyskaper og stimulerer vekst i stamceller, som styrker hårfollikler og hårsparsomme områder
 • gir tykkere hårstrå

 

Det finnes flere studier og protokoller for behandling av hårtap. I et studie viste PRP å gi mervekst med 22 hår/cm2 ved opptelling 3 måneder etter en serie på 4 behandlinger.


M-PRP

Når vi bruker M-PRP (PRP og Microneedling) så er det primære formal å reduserer ytterligere hårtap og re-aktivering av hårrøtter, som har sluttet å produserer hår. Når man har hårtap, så betyr det ikke at hårrøttene er borte, men at de har sluttet å produserer hår.
Den samlede effekt er således mindre hårtap og ofte nyvekst av hårene.

I henhold til studier på PRP og Microneedling, så anbefaler vi 4 behandlinger med M-PRP med 1-4 ukers mellomrom.
M-PRP gir ikke permanent hårvekst, og behandlingen bør gjentaes etter 1-1,5 eller 2 år avhengig av effekt.


Har du spørsmål om PRP?

 Ta kontakt med oss og kom gjerne innom for en uforpliktende konsultasjon så vil vi gjøre vårt ytterste for å hjelpe deg.